Skip to main content

Jämställd rekrytering, en självklarhet?

I många forskningsrapporter och andra sammanhang lyfts jämställdhet och diskriminering av ålder, kön, etnicitet mm i arbetslivet som ett uppenbart problem. Vi är alla medvetna om detta och det finns också mycket forskning* som pekar på att icke homogena grupper är mer effektiva och också oftare landar i bättre och mer hållbara beslut och lösningar. På Re-Source är vi övertygade om att kraften ligger i människorna och de förutsättningar som ges, men självklart påverkas vi alla av normer och förutfattade meningar.

När det gäller kvinnor på chefspositioner så visar AllBrights Rekryteringsrapport från 2024 att Sverige tappar sin position som föregångsland avseende kvinnor på högre positioner. Medan Tyskland rekryterar 46 % kvinnor externt, ligger vi i Sverige kvar på 35 %. Som aktör i rekryteringsbranschen så har vi ett stort ansvar för att säkerställa en jämställd process och leverera den bäst lämpade kandidaten i varje enskilt uppdrag, oavsett kön, ålder eller etnicitet.

Problemet ligger troligen inte i brist på kompetenta kvinnor, utan snarare i hur rekryteringsprocesserna är utformade. I en artikel i DN påstås till och med att vi chefsrekryterare väljer bort kvinnor, och, likt ovan, att i 65% av fallen anställs män i chefspositioner.

AllBrights rapport belyser att många rekryteringsfirmor arbetar inom snäva nätverk och upprätthåller gamla strukturer, vilket begränsar mångfalden bland kandidaterna. Dessutom saknas ofta transparens i processerna, vilket kan förstärka omedvetna fördomar och exkludera kvalificerade kvinnliga kandidater.

Inför den här artikeln gick vi igenom samtliga rekryteringsuppdrag till chefspositioner som vi på Re-Source har genomfört de senaste 5 åren. Det visade sig att i 51% av processerna har kvinnor fått de nya chefsuppdragen. Är det bara slumpen?

Vår bedömning är att vi i flera steg av vår process utmanar både oss själva och vår kund i att tänka objektivt och fokusera på den bäst lämpade kandidaten för uppdraget. Vi tror att några avgörande delar handlar om vår inledande analys samt hur vi söker efter rätt profiler. Vi lägger stor vikt vid en analys av nuläget och en tydlig bild kring förväntan på resultat från den nya chefen. Vi söker brett efter rätt profiler, vi tittar inte bara på personer med liknande uppdrag utan blickar mot verksamheter med motsvarande utmaningar utanför den aktuella branschen. För oss är varje uppdrag unikt, vilket kräver en ordentlig genomlysning av kandidatmarknaden – vi kontaktar inte bara de uppenbara kandidaterna eller de som vi kan nå via öppna nätverk. Slutligen så vågar vi också utmana vår uppdragsgivare kring att se andra erfarenheter än de uppenbara som viktiga pusselbitar i sökandet efter rätt person för rollen.

Eftersom vi specifikt inte letar efter kvinnor så är vi övertygade om att vårt angreppssätt är en starkt bidragande faktor till att utfallet ser ut som det gör. Men för att kunna genomföra rekryteringar i enlighet med ovan, och våga utmana både sig själv och sin uppdragsgivare, så är vår bedömning att det krävs en hel del av den som rekryterar. Man behöver ha erfarenhet som liknar den som kandidaten bör ha, det vill säga egen gedigen chefserfarenhet och även erfarenhet av att själv ha drivit en verksamhet och gärna en ledningsgrupp. Utöver det också mod, analytisk förmåga, transparens i processen och förmåga att tänka nytt inför varje uppdrag. Det får du när du arbetar med oss.

Alla vi som arbetar i rekryteringsbranschen har ett stort ansvar att bidra till en mer rättvis, objektiv och jämställd rekryteringsprocess. Det gynnar oss alla, inte minst ni som söker nya medarbetare, att vi bjuder in till mångfald på våra arbetsplatser. Vi bidrar på vårt sätt och diskutera gärna med dig hur vi kan bidra till er utveckling och tillväxt!

 

* Se t.ex.: Phillips, K.W., O’Reilly, C.A. (1998) “Demography and Diversity in Organizations: A review of 40 years of research”, Research in Organizational Behavior. Vol 20, 77-140; Jackson, S., Joshi, A., Erhardt, N. (2003) “Recent research on Team and Organizational Diversity: SWOT Analysis and Implications”, Journal of Management. 29:6, 801-830; van Knippenberg, D., Schippers, M. (2007) “Work Group Diversity”, Annual Review of Psychology. Vol 58, 515-541 .